miercuri, 21 martie 2012

DAFINUL


Ingrijirea si cultivarea dafinului
        

        Este un arbust/arbore foarte ramificat, care poate ajunge la inaltimi de 5-10 metri, dar care in conditii de camera nu depaseste inaltimea de 1-2 m. Daca nu are conditii optime de crestere, aceasta se face lent, uneori formand doar 2-3 frunze pe an. Frunzele au o durata de 2-3 ani, sunt initial moi, apoi devin rigide, pergamentoase si contin numeroase uleiuri eterice, fiind foarte aromate. Planta prezinta si importanta terapeutica. In conditii de camera, dafinul infloreste rar; florile sunt mici, alb-verzui, iar fructele la maturitate sunt negricioase si au aspect de maslina.

In general, nu este o planta foarte pretentioasa. Suporta bine umbra, dar se simte bine si in soare. Tolereaza, de asemenea, oscilatiile de temperatura. Iarna are nevoie de multa racoare (4-100C). In aceasta perioada, se tine in incaperi neincalzite, dar luminoase, sau in balcoane inchise, unde nu exista pericol de inghet, si se uda foarte rar. Nu se recomanda amplasarea pe calorifer, langa fereastra. Aceasta ar fi o cauza pentru caderea frunzelor si uscarea plantei.

Ca substrat se poate folosi orice pamant de gradina usor afanat. Nu se recomanda turba sau amestecurile pe baza de turba.

Vara se tine afara pe terase sau in gradina, in aer liber sau in incaperi bine aerisite si luminoase si se uda mai des.

Corectarea coroanei se face la sfarsitul verii. Dafinul se preteaza pentru obtinerea de forme geometrice ale coroanei: sferica, piramidala etc. Lastarii taiati se pot folosi pentru inmultire.

In fiecare primavara se recomanda afanarea si inlocuirea pamantului de la suprafata. Transplantarea se face rar (la 4-5 ani), in corelatie cu marimea plantei. De asemenea, dupa achizitionarea din florarie, daca solul nu este de tipul celui indicat, obligatoriu se va realiza transplantarea.

Inmultirea este greoaie. Se pot folosi lastari rezultati la taierea de toamna (varfuri de 10-15 cm lungime), cu conditia sa nu fie cruzi. Se taie usor oblic sub ultimul nod de la care se indeparteaza frunzele. Butasii foarte lemnificati sau cei foarte cruzi putrezesc repede. Pentru stimularea inradacinarii se pot trata cu substante rizogene. Substratul de inradacinare (turba + perlit) se mentine cald si umed si se asigura si o oarecare umiditate atmosferica in zona. Inradacinarea dureaza cel putin 2-3 luni. Pentru inmultire se mai pot folosi seminte sau se practica marcotajul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu